środa, 24 lipca 2013

Babeczki z czerwoną porzeczką ;)

Udało mi się w tym roku uchronić czerwoną porzeczkę przed zjedzeniem jej przez szpaki.
Będą pyszne soki! A dzisiaj pierwszy raz zdecydowałam się wykorzystać czerwoną porzeczkę przy pieczeniu babeczek ;) Oto efekty:


POTRZEBUJEMY:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 łyżki wody mineralnej 
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- mus porzeczkowy

1. MUS: Umyte porzeczki (1,5 szklanki) gotujemy do miękkości z odrobiną wody. Do powstałej masy
    wsypujemy 1-2 łyżki cukru i gotujemy do zagęszczenia. Porzeczki możemy przetrzeć przez sito,
    ale w tym przypadku nie jest to konieczne. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do miski wsypujemy wszystkie składniki (oprócz musu) i mieszamy/miksujemy.
    Na koniec dodajemy mus i delikatnie łączymy go z resztą składników.

3. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek,
    wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 15-20 minut.


 Życzę smacznego, daagnes.

2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie, więc może któregoś dnia je zrobię :)
    Obserwuję i liczę na rewanż :)
    Zapraszam http://www.pieknekosmetyki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń