Większości pewnie piernik kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ale ja piekę go znacznie częściej, ponieważ smakuje wszystkim domownikom. Doskonale nadaje się do porannej kawy bądź herbaty.
POTRZEBUJEMY:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki miodu (płynnego)
1. W misce ucieramy margarynę z cukrem oraz jajkami.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sodę, przyprawę do piernika i kakao. Na końcu powoli dolewamy mleko i miód.
3. Całość dobrze mieszamy i przelewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy piernik polać polewą kakaową lub roztopioną czekoladą.
Osobiście podaje piernik z dobrym dżemem wiśniowym albo powidłami. Dzisiaj wybrałam zbyt małą blachę do piernika i z pozostałego ciasta upiekłam dodatkowo babeczki. Wyszło pysznie. Polecam!
Pozdrawiam, daagnes.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz