poniedziałek, 15 lipca 2013

Piernik domowy i babeczki.

Większości pewnie piernik kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ale ja piekę go znacznie częściej, ponieważ smakuje wszystkim domownikom. Doskonale nadaje się do porannej kawy bądź herbaty.

POTRZEBUJEMY:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika 
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki miodu (płynnego) 

1. W misce ucieramy margarynę z cukrem oraz jajkami. 

2. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sodę, przyprawę do piernika i kakao. Na końcu powoli dolewamy mleko i miód. 

3. Całość dobrze mieszamy i przelewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. 

4. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy piernik polać polewą kakaową lub roztopioną czekoladą.

Osobiście podaje piernik z dobrym dżemem wiśniowym albo powidłami. Dzisiaj wybrałam zbyt małą blachę do piernika i z pozostałego ciasta upiekłam dodatkowo babeczki. Wyszło pysznie. Polecam!



Pozdrawiam, daagnes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz