Szparagi należą do najstarszych warzyw na świecie, znane były już w
Egipcie ok. 3000 lat p. n. e. Zawiera niewielką ilość
białka i tłuszczów. Wbrew różnym opiniom, szparagi nie są warzywem pozbawionym wartości odżywczych, natomiast należą do niskokalorycznych (100g-15kcal). UWAGA! Podobno naukowcy odkryli, że aminokwasy i minerały obecne w pędach szparagów łagodzą objawy syndromu zwanego powszechnie „kacem”.
POTRZEBUJEMY:
1/2 szklanki mąki tortowej
1 żółtko
60 g masła
8 zielonych szparagów
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
białko do posmarowania
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, żółtko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Następnie wkładamy w woreczku foliowym do zamrażalnika na ok. 15 minut.
2. W garnku gotujemy wodę z cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, odcinamy im twarde końcówki i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 2 min. Wyjmujemy i odkładamy, aby troszeczkę przestygły.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wałkujemy na bardzo cienki prostokąt. Następnie przecinamy na 8 prostokątów. Na każdym kawałku ciasta układamy po jednym szparagu, tak aby główka szparaga wystawała poza ciasto. Zwijamy w ruloniki.
4. Zawinięte w ciasto szparagi układamy na blasze łączeniem do dołu. Wierzch każdego paluszka smarujemy białkiem. Zapiekamy je w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto się lekko zrumieni).
Gotowe paluszki najlepiej podawać nieco przestudzone. Doskonałym dodatkiem będą tutaj wszelkiego rodzaju dipy i sosy. Najmłodszym miłośnikom szparagów zapewne posmakują z dodatkiem ketchupu. Życzę smacznego!
Pozdrawiam, daagnes.
mistrzostwo! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, ale nigdy nie miałam cierpliwości, żeby je przyrządzić w ten sposób. Na pewno smakują wybornie.
OdpowiedzUsuńOjej cieszę sie bardzo, że natknęłam się na Twojego bloga... przyznam się, że dopiero teraz zaczynam sama piec i gotować i sprawia mi to wielką frajdę ;)Bardzo podoba mi się blog, fajny przepis na szparagi - z pewnością go wykorzystam :) teraz już wiem co zrobie na imieniny ;) Lodówkę mam pełną szparagów *;* Dziękuje ;*
OdpowiedzUsuńZapraszam rózwnież do mnie jakbyś miała ochotę: http://from-passion-to-fashion.blogspot.com/