Szybkie, kruche ciasto z bitą śmietaną i owocami. Przepis można modyfikować, zmieniając owoce bądź krem. Doskonałe na deser w niedzielne popołudnie. POTRZEBUJEMY:
- 180g mąki pszennej
- 80g mąki żytniej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki zimnej wody
- ulubione owoce
- 300g śmietany kremówki
- śmietan fix
1. CIASTO: Mąkę, 3 łyżki cukru, masło, jajko i wodę umieszczamy w naczyniu. Zagniatamy.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na formę do pieczenia tarty (bądź innej). Ciasto wyrównać i po nakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 190 stopni przez 15-30 minut (w zależności od piekarnika). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
3. KREM: śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem (1 łyżka) i śmietan fixem, aż będzie sztywna.
Gotowy krem chłodzimy w lodówce, a następnie wykładamy na ciasto.
4. Ciasto z kremem ozdabiamy ulubionymi owocami. Przechowujemy w lodówce. Gotowe ;)
Pozdrawiam, daagnes.
Uwielbiam truskaweczki zwlaszcza w polaczeniu z kremem wiec dla mnei bomba! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuń