wtorek, 25 czerwca 2013

Zupa z cukinii + grzanki.

Coś dla amatorów cukinii i innych roślin dyniowatych. Przyznam się, że ja długo nie mogłam się przekonać do zup tego typu. Rok temu jednak postanowiłam spróbować zupy z dyni (przepis na pewno się tutaj pojawi) i od tamtej pory jestem największa ich fanką. Zupa z cukinii nadaje się do podawania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdza się w upalne dni. 

POTRZEBUJEMY:
- 0,5 litra mleka 
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego 
- 0,5 litra bulionu warzywnego (drobiowego)
- 60 dag cukinii (użyłam mrożonej cukinii żółtej i zielonej)
- pieprz, sól

1. Gotujemy bulion warzywny (lub drobiowy), możemy użyć ten z kostki. Studzimy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na maśle przez około 2 minuty.

3. Cukinie kroimy w dużą kostkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. 
Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedzamy i studzimy.

4. GRZANKI: kroimy kromki chleba w kostkę, następnie rozsypujemy grzanki na patelni z odrobiną masła. 
Rumienimy z obu stron, uważając żeby się nie przypaliły.
 
5. Ugotowane cukinie blendujemy z bulionem i mlekiem. Dodajemy cebulę. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja użyłam także ostrej papryki). 

6. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Zupę podajemy w miseczkach 
posypaną świeżymi, drobno pokrojonymi ulubionymi ziołami i grzankami. 

Osobiście dodałam do zupy mniej mleka (tylko szklankę), żeby nie była zbyt rzadka. Uwielbiam delikatny smak tej zupy. Cukinia to doskonałe źródło potasu. Polecam! Całość to tylko 600kcal, czyli porcja około 150kcal
 
Pozdrawiam, daagnes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz