sobota, 3 sierpnia 2013

Kabaczek faszerowany.

Jak widzę przepis na kabaczki cieszy się tutaj dużą popularnością, dlatego postanowiłam wrzucić jeszcze jedną propozycję. Tym razem będzie to kabaczek faszerowany mięsem i warzywami.

POTRZEBUJEMY:
- 2-3 średnie kabaczki
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- ulubione warzywa (papryka, kukurydza)
- 1 łyżeczka chili 
- sól, pieprz


1. Kabaczki obieramy, kroimy w krążki, a następnie wyjmujemy z nich pestki [ja zostawiam część miąższu,
    żeby z warzywa uzyskać „miseczki"]. Możemy także przekroić kabaczek wzdłuż na pół.

2. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy warzywa [osobiście dodaję tylko własnoręcznie zrobiony warzywny
    sos słodko-kwaśny]. Możemy przykryć patelnię pokrywką i całość poddusić.

3. Do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy do miękkości przez ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku.

4. Kabaczkowe miseczki układamy na blasze i napełniamy przygotowanym farszem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.

Do przygotowania farszu można użyć każdego rodzaju mięsa (wieprzowego, wołowego czy drobiowego).
Można też najpierw upiec sam kabaczek i dopiero później nadziewać go farszem. Kabaczki smakują świetnie także zapiekane z warstwą sera żółtego na wierzchu. Wszystko zależy od Was. Życzę smacznego!

Pozdrawiam, daagnes.

2 komentarze:

  1. Moja mama ostatnio zrobiła, jednak mięso się za bardzo przypiekło. Lepiej jest ( bezpieczniej) kłaść na wierzch serek. Tak czy siak kabaczek nadziewany to pycha.

    OdpowiedzUsuń